Varukorg

0 SEK 0,00
Varukorg
Produkt Antal Pris
Frakt: SEK 0,00
Total: SEK 0,00
Banner Image

Italienska mjölsorter och vad de används till

Gör man en sökning på italienskt mjöl på nätet, så finner man en uppsjö av information om olika sorter och deras rekommenderade användningsområden. Inte så sällan är informationen både förvirrande och motsägelsefull för en icke-insatt....

mjöl

Italienska mjölsorter och vad de används till

Gör man en sökning på italienskt mjöl på nätet, så finner man en uppsjö av information om olika sorter och deras rekommenderade användningsområden. Inte så sällan är informationen både förvirrande och motsägelsefull för en icke-insatt....

En italiensk pizzaiolo (pizzabagare) och en italiensk 'nonna' sätter stor stolthet i att ha sin egen personliga blandning med flera olika mjölsorter, allt för att få fram rätt smak, spänst, elasticitet och luftighet på sin pizza- eller pastadeg.

Rent generellt så anger sifferklassificeringarna 2, 1, 0 och 00 hur finmalet mjölet är. Där 2 är grövst och 00 finast. 

Här kommer en kort genomgång av de mjölsorter som du hittar hos oss på Mercatino:

Typo 00-mjöl är den mest finmalda mjölsorten. Här använder man den innersta delen av mjölkornet. 00-mjöl passar bäst till spröda bakverk som dessertbakelser, mjukt bröd och framförallt till hemgjord färsk pasta.

Typo 0-mjöl innehåller vid sidan om kornets kärna även delar av skalet, vilket gör att mjölet får en högre elasticitet och därför lämpar sig till de flesta brödsorter, men även till färsk pasta och till pizzabröd. Både Granoros och Caputos 0-mjöl för pizza är blandat för att passa allra bäst till pizzadeg. 

Typo 1-mjöl innehåller en större andel av kornet och har också genomgått en grövre malning. Det får därför en mörkare färg och påminner mer om ett fullkornsmjöl i smak och konsistens. Granoros 1-mjöl passar utmärkt till olika rustika brödsorter, men kan även användas till pizza om man är ute efter en något grövre pizzabotten.

Slutligen har vi Semolamjöl som framställs av durumvete och har en tydlig gulaktig färg. Semolamjöl används till torkade pastasorter som tortellini eller spaghetti, men kan ofta blandas med annat mjöl för att ge en större knaprighet till både bröd och pizza.


arrow-up-short
Produkten tillagd Något gick fel: