Varukorg

0 SEK 0,00
Varukorg
Produkt Antal Pris
Frakt: SEK 0,00
Total: SEK 0,00
Banner Image

Färsk pastadeg

Det finns nästan lika många recept på färsk pasta som det finns familjer i Italien. Här på Mercatino är det naturligtvis Fabios Nonna Olgas basrecept som vi använder oss av.

  • fresh pasta
  • chitarra
  • nonna
  • fresh pasta
  • chitarra
  • nonna

Färsk pastadeg

Det finns nästan lika många recept på färsk pasta som det finns familjer i Italien. Här på Mercatino är det naturligtvis Fabios Nonna Olgas basrecept som vi använder oss av.

Det är en konst att lyckas få till en perfekt pastadeg och även om tillvägagångssättet är relativt enkelt så tar det några omgångar innan man får till ett perfekt resultat, så misströsta inte!


Ingredienser för 4 personer

  • 150g '00'-mjöl
  • 50g Semolamjöl
  • 2st extra stora ägg (eller 3st mindre ägg) 
  • ½ tesked salt


Gör så här

Mät upp mjölen och blanda dem i en liten hög på en tallrik eller direkt på bakbordet.  Gräv ut en grop i mitten av mjölhögen tills den har en vulkanliknande form.  Knäck äggen i gropen och tillsätt saltet. Använd en gaffel för att försiktigt blanda ihop äggen och saltet.  Börja med att successivt blanda in mjöl från sidorna tills du har fått med så mycket mjöl som möjligt i äggblandningen.

Använd nu dina händer för att blanda ihop ingredienserna på bakbordet. Knåda degen smidig och tillsätt lite vatten eller mjöl om degen är för torr eller blöt.  Degen ska inte fastna på händerna men får inte heller bli för torr.

Hemligheten bakom en bra pastadeg är hur du knådar samt hur mycket tid du lägger på att arbeta med degen.  Räkna med minst 5 minuter (men gärna 10-15 minuter) aktivt knådande för att få en fin och elastisk deg.  

Använd handflatan och tryck degen neråt och samtidigt ifrån dig i en svepande rörelse, vik därefter ihop den platta degen, vänd den ett kvarts varv och upprepa rörelsen.  I början kommer degen att vara hård och brytas sönder, men successivt blir den mer elastisk och lättare att knåda.  När du känner dig färdig så knådar du ihop degen till en rund boll.  En färdig pastadeg ska återfå sin form om man trycker med ett finger på den. 

Plasta in degbollen i lite plastfilm och låt sedan vila i minst 30 minuter, men ännu hellre i några timmar, i kylen. 

Dela degen i fyra mindre bollar och arbeta med en boll i taget (plasta in övriga så att de inte torkar ut). Strö ut lite semolamjöl på bakbordet och tryck ut bollen med handflatan.  Se till att båda sidor är mjölade.  Kavla degen antingen för hand eller med hjälp av en pastamaskin tills du har uppnått önskad tjocklek för den pasta du ska göra.

Här hittar du alla våra pastaredskap och de ingredienser du behöver för att göra din hemgjorda pasta! 


Lycka till!



arrow-up-short
Produkten tillagd Något gick fel: