Tryffeltoast med parmesankräm
Med inspiration från en av Stockholms mest exklusiva restauranger har vi komponerat ihop vår egen version av denna magiska tryffeltoast med parmesankräm.
En förrätt som garanterat blir kvällens samtalsämne!
Personligen tycker vi att färsk sommar- eller hösttryffel passar bäst till denna rätt, men för en riktig "tryffelbomb" går det naturligtvis även utmärkt att använda den mer smakrika svarta vintertryffeln.
Till parmesankrämen använder vi parmigiano reggiano som gifter sig utmärkt med den karamelliserade silverlöken samt några väl valda droppar av balsamvinägern.
Ingredienser för 4 personer:
- 20-30 gr svart tryffel
- 100 gr parmigiano reggiano
- 0,5 dl grädde
- 0,5 dl mjölk
- 3st äggulor
- 4 gelatinblad
- 1/2 limpa ljust surdegsbröd
- 1 silverlök
- Smör
- Champagnevinäger
- Balsamvinäger
Gör så här
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och förbered den finrivna parmesanen. Värm försiktigt upp grädde och mjölk i en kastrull på låg temperatur (får ej koka). Häll ner äggulorna under omrörning och tillsätt därefter den finrivna parmesanen, lite i taget. Krama ur gelatinbladen och rör ner i kastrullen. Smaka av med peppar (salt brukar inte behövas) och ställ ner i isbad för att snabbt kyla ner blandningen.
Skär silverlöken i tunna skivor och stek i rikligt med smör, först lite kort på medelhög värme och därefter på låg temperatur i ca 15-20 minuter. Tillsätt 1 matsked champagnevinäger, smaka av och ta kort därefter bort från värmen (låt löken rinna av för att bli av med överflödigt fett).
Skär surdegsbrödet i 2 cm breda skivor och ta bort kanterna tills du har 2 cm höga och 4 cm långa brödstänger. Stek brödbitarna i tryffelsmör tills du de får en gyllenbrun färg runtom med en knaprig yta. Gör ett snitt på längden och fyll håligheten med karamelliserad lök.
När parmesankrämen har stelnat, fyll krämen i en spritspåse och dekorera brödbiten samt avsluta med några droppar balsamvinäger.
Finhyvla eller riv den färska tryffeln, garnera vackert ovanpå parmesankrämen och servera!
Buon appetito!