Varukorg

0 SEK 0,00
Varukorg
Produkt Antal Pris
Frakt: SEK 0,00
Total: SEK 0,00
Banner Image

Tiramisù

Det sägs att tiramisù (som betyder 'dra upp mig' eller 'pigga upp mig') användes som potenshöjare på 1800-talets bordeller, men eftersom efterrätten ska ha uppfunnits först på 1950-talet så är detta en av alla de myter och skrönor som florerar runt en av världens populäraste desserter.

tiramisu

Tiramisù

Det sägs att tiramisù (som betyder 'dra upp mig' eller 'pigga upp mig') användes som potenshöjare på 1800-talets bordeller, men eftersom efterrätten ska ha uppfunnits först på 1950-talet så är detta en av alla de myter och skrönor som florerar runt en av världens populäraste desserter.

Ursprungsreceptet ska (enligt den italienska Tiramisùakademin - ja den finns!) ha tagits fram av Norma Pielli, ägarinnan till Albergo Roma i den lilla staden Tolezzo i regionen Friuli på gränsen till Österrike.  Självklart är det detta recept som vi utgår från när vi på Mercatino gör en äkta tiramisù


Ingredienser för 6-8 personer

  • 500g Mascarpone
  • Ca 300g Savoiardikex (25-35st)
  • 6st extra stora ägg (eller 7st mindre) 
  • 200g socker
  • ca 1,5 dl espressokaffe
  • 3-4 msk kakaopulver
  • 1-2 msk marsalavin, cognac eller limoncello


Gör så här

Förbered kaffet och låt det kallna på ett fat eller en tallrik.

Knäck äggen och dela upp gulorna och vitorna i två olika skålar (låt gärna äggvitorna stå framme några timmar så blir du av med fukt vilket ger en mer lättvispad äggvita).  Var försiktig så att du inte får någon äggula med äggvitorna eftersom det då blir omöjligt att vispa äggvitorna till det fluffiga skum som är så viktigt för en riktigt luftig tiramisù.

Blanda hälften av sockret med äggulorna och vispa ihop till en jämn smet.  Häll därefter ner mascarponen och blanda försiktigt ihop så att du får en fin luftig mascarponekräm.  Om du vill kan du nu även smaksätta med hjälp av t.ex. marsalavin eller cognac.

Börja vispa äggvitorna försiktigt (OBS! Rengör vispen först) tills de börjar skumma sig.  Häll ner resterande socker medan du vispar och fortsätt ytterligare några minuter tills du har ett luftigt fint skum av äggvita.  Tänk på att inte vispa äggvitorna för kompakt.  Vänd ner äggvitorna i mascarponekrämen och blanda försiktigt(!). 

Välj en form som är ca 20 x 30 cm och som har en kant på minst 5 cm.  Doppa savoiardikexens sockrade sida i kaffet och lägg ett första lager av kexen i formen.  Var noga med att doppa kexen lite snabbt så att de inte suger åt sig för mycket kaffe.  Bred ut ungefär hälften av mascarponekrämen jämnt över savoiardikexen. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager med kräm.

Det är viktigt att tiramisùn får vila i kylen i minst 5-6 timmar för att få rätt konsistens och smak.  Allra bäst är om den står över natten.  Du kan välja att pudra tiramisùn med ett kakaolager innan du ställer den i kylen eller så pudrar du den precis före servering för ett extra vackert kakaolager.


Buon appetito!

arrow-up-short
Produkten tillagd Något gick fel: