Spaghetti con colatura di alici e pomodorini
Den magiska fisksåsen med anor från romartiden kan användas till en massa olika rätter, men det klassiska 'Spaghetti con Colatura di Alicie e pomodorini' är det vi tycker bäst om på Mercatino.
Ingredienser för 4-6 personer:
- Pasta Spaghetti alla Chitarra, 500g
- Colatura di Alici (1-2 matskedar)
- 500g körsbärstomater (Pacchetella)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 peperoncini (färsk eller torkad)
- 1 knippe storbladig persilja (ca 1dl grovhackad)
- Salt, vitpeppar och olivolja
- Pressad citron till servering
Gör så här
Hacka eller smula sönder peperoncinin samt skala vitlöken och dela den i mindre bitar. Hetta upp några matskedar olivolja och fräs vitlöken och peperoncinin i några minuter. Tillsätt tomaterna (tillsätt gärna en nypa råsocker för att mildra syran) och låt det hela koka ihop under ca 5-10 minuter medans du rör om med jämna mellanrum.
Koka under tiden upp rikligt med saltat vatten och låt pastan koka. Medan pastavattnet kokar kan du grovhacka persiljan.
Häll av pastan när den är al dente, men spara lite av pastavattnet. Stäng samtidigt av värmen på såsen och tillsätt colatura di alici samt krydda med peppar och eventuellt lite salt.
Häll ner pastan i såsen, tillsätt persiljan och rör försiktigt ihop pasta och såsen. Tillsätt eventuellt lite pastavatten för att få en lagom krämig konsistens.
Avsluta med att droppa lite färskpressad citron och några droppar olivolja över det hela och servera!
Buon appetito!