Spaghetti alla Carbonara
Kolarhustruns spaghetti (Carbonara) är nog den mest älskade pastarätten av alla, även utanför Italiens gränser. Den klassiska versionen av denna ikoniska pastarätt innehåller däremot vare sig grädde, bacon, svamp eller vitlök. En del italienare känner sig rent utav förolämpade vid minsta antydan om att byta ut eller lägga till ingredienser, så här försöker vi hålla oss till orginalreceptet från Rom med endast tre enkla råvaror.
En traditionell romersk ’Spaghetti alla Carbonara’ innehåller lufttorkad griskind, guanciale, (men i nödfall går det bra med pancetta), äggulor, fårosten Pecorino Romano samt nymalen grov svartpeppar.
Ingredienser för 4-6 personer:
- Spaghetti, 500g
- Guanciale eller Pancetta, ca 250g
- Pecorino, finriven, ca 200 g
- 4-6 äggulor
- Nymalen (gärna lite grövre) svartpeppar
Gör så här
Ta bort svålen på guancialen och skär upp den i centimetertjocka kuber. Lägg guancialen i en kall stekpanna och stek på medelhög värme tills fettet smälter och köttet blir gyllenbrunt knaprigt. Den som vill kan hälla av en del av fettet, men spara några matskedar eftersom det bidrar med mycket smak till såsen.
Koka upp rikligt med saltat vatten och låt pastan koka. Rör om med jämna mellanrum.
Blanda under tiden samman äggulorna och den finrivna osten och späd ut såsen med lite av det varma pastavattnet så att den blir lagom krämig i konsistensen. Krydda med nymalen svartpeppar.
Häll av pastan när den är al dente, men spara lite av pastavattnet.
Häll ner pastan i pannan med guancialen och slunga kort. Häll därefter ner ostblandningen och slunga pastan igen så att allt blandas. Späd eventuellt med lite pastavatten om såsen känns för tjock. Servera direkt vid bordet med riven pecorino och massor med svartpeppar.
Buon appetito!