Spaghetti alla bottarga
Sardiniens stolthet, bottarga, återfinns i en mängd olika recept men det klassiska 'Spaghetti alla Bottarga' är det vi tycker bäst om på Mercatino.
Ingredienser för 4-6 personer:
- Spaghetti alla Chitarra, 500g
- Hel bottarga ca 80g
- 2st vitlöksklyftor
- 40ml av en fin olivolja
- 1 kruka storbladig persilja (ca 2dl finhackad)
- Salt och vitpeppar samt lite citronzest
Gör så här
Koka upp rikligt med saltat vatten och låt pastan koka. Rör om med jämna mellanrum.
Medan pastavattnet kokar kan du riva rommen, skala vitlöken samt hacka persiljan fint.
När pastan börjar bli 'al dente' värmer du upp olivoljan i en lite större stekpanna och tillsätter den hela vitlöken (tryck till den först med knivbladet för att frisätta smakerna).
Häll av pastan när den är al dente, men spara lite av pastavattnet. Lägg ner spaghettin i stekpannan och rör ner 2/3 av den färdigrivna bottargan, den hackade persiljan samt en nypa peppar. Tillsätt lite pastavatten så att pastan får en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
Lägg upp på tallrikar, toppa med lite riven bottarga, persilja och citronzest.
Buon appetito!