Varukorg

0 SEK 0,00
Varukorg
Produkt Antal Pris
Frakt: SEK 0,00
Total: SEK 0,00
Banner Image

Parmigiana di melanzane

Ett traditionellt familjerecept på Parmigiana di melanzane av Mercatinos ägare Fabio . I detta ’ricetta alla nonna’ (mormors recept) är det de naturliga smakerna som står i fokus – en smaksensation från Medelhavet med hjälp av aubergine, färsk mozzarella, tomatsås samt den kryddiga parmesanen från det lokala ysteriet som pricken över i:et.

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Ett traditionellt familjerecept på Parmigiana di melanzane av Mercatinos ägare Fabio . I detta ’ricetta alla nonna’ (mormors recept) är det de naturliga smakerna som står i fokus – en smaksensation från Medelhavet med hjälp av aubergine, färsk mozzarella, tomatsås samt den kryddiga parmesanen från det lokala ysteriet som pricken över i:et.

En klassisk italiensk rätt som passar utmärkt som vegetarisk huvudrätt eller sidorätt.  Tar ungefär 45 minuter att göra och kan med fördel göras i förväg då den bara blir godare om den får ligga till sig lite.


Ingredienser för 4-6 personer:

  • 4-5 aubergine 
  • 8 dl frityrolja
  • 500 g mozzarella (gärna filone som har mindre vätska i sig)
  • 180 g finriven Parmigiano Reggiano 24 mån
  • Havssalt flakes

Till tomatsåsen:

  • 800 g Passata di pomodoro 
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • Stort knippe basilika
  • 4-5 matskedar olivolja
  • Salt, peppar och en gnutta socker


Gör så här

Skiva auberginen i 1/2 cm tjocka skivor. Sprid ut på en bricka, strö över lite havssalt och låt stå i minst 30 minuter.  Om du använder färsk mozzarella, skär den i mindre bitar och låt stå i en sil för att vätska av sig.

Under tiden förbereder du tomatsåsen genom att värma olivolja på medelhög värme i en kastrull. Tillsätt vitlöken delad i halvor och fräs lite kort. Vill du få lite syditaliensk sting på rätten kan du även lägga med lite peperoncini i oljan. Häll ner passatan, en kvist basilika samt ett kryddmått socker.  Dra ner värmen och låt såsen småputtra i 30 min. Smaka av med salt och peppar.  Ta bort vitlöken (och peperoncinin) när såsen har kokat färdigt.  Sätt ugnen på 175-190 grader.

Torka av aubergineskivorna med en bit hushållspapper för att få bort vätska och överblivet salt.  Vänd skivorna lite snabbt i mjöl, borsta av och fritera skivorna i frityrolja (170 grader) tills de blir gyllenbruna på båda sidor.  Lägg skivorna på lite hushållspapper för att bli av med överflödig olja.

Välj en lite djupare ugnsfast form och varva tomatsås, några basilikablad, aubergine, skivad mozzarella och finriven parmesan så att du får 3 lager.  Avsluta med tomatsås, lite mozzarella och riven parmesan högst upp.

Tillaga i ugnen i ca 35 minuter eller tills auberginen känns mjuk och rätten fått en fin färg. Låt gärna formen svalna i några minuter, strö riven parmesan över och toppa med lite basilika.


Buon appetito!


arrow-up-short
Produkten tillagd Något gick fel: