Capelli d'angelo al tartufo
De tunna fina pastastråna Capelli d'angelo (änglahår) tillsammans med tunt hyvlad vit tryffel och en krämig parmesansås är en klassisk rätt från Piemonte i norra Italien.
En rätt som lagas flitigt i norra Italien under den vita tryffelsäsongen från november till februari. Nedan finner du ett klassiskt pastarecept från Piemonte med vit albatryffel (kan även bytas ut mot svart tryffel). För att få riktigt tunna fina skivor av tryffeln bör du använda dig av en tryffelhyvel eller en vass mandolin.
Ingredienser för 4-6 personer:
- Äggpasta tagliolini, 500g
- Färsk tryffel (ca 20g vit eller 60 gram svart) (beställ tryffel här)
- Smör, 60g
- Parmigiano reggiano, finriven ca 100g
- Havssalt
Gör så här
Att göra Capelli d'angelo al tartufo går undan, så se till att ha förberett alla ingredienser innan du lägger pastan i det kokande vattnet.
Koka upp rikligt med saltat vatten. Medan pastavattnet kokar upp, hyvla lite tryffeln (ca 5 gram vit tryffel eller 10 gram svart tryffel). Smält smöret i en traktörpanna eller större kastrull och håll det varmt på låg värme.
När pastavattnet kokar lägger du i pastan och låter den koka under omrörning i ca 2 minuter eller tills den är 'al dente'. Häll av pastan och se till att spara lite av pastavattnet.
Sautera den hyvlade tryffeln lite kort i det smälta smöret och tillsätt därefter pastan tillsammans med parmesanen samt ca 2-3 matskedar av pastavattnet.
Slunga pastan försiktigt och späd eventuellt med lite pastavatten om såsen känns för torr, pastan ska vara lagom krämig och rinnig.
Servera direkt vid bordet och låt gästerna hyvla tunna skivor tryffel över rätten. Strö lite havssalt över tryffeln för att framhäva smakerna ytterligare.
Buon appetito!