Varukorg

0 SEK 0,00
Varukorg
Produkt Antal Pris
Frakt: SEK 0,00
Total: SEK 0,00
Banner Image

Kalix Löjrom - Havets Guld

Kalix Löjrom är Sveriges första och hittills enda ursprungsmärkta livsmedel. Endast löjrom som är fiskad och behandlad inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får benämnas just Kalix Löjrom.

kalix

Kalix Löjrom - Havets Guld

Kalix Löjrom är Sveriges första och hittills enda ursprungsmärkta livsmedel. Endast löjrom som är fiskad och behandlad inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får benämnas just Kalix Löjrom.

Norrbottens Kustfiskares Producentorganisation, som organiserar löjfisket, har av EU tilldelats det starkaste livsmedelsskyddet som finns. Skyddet markerar att rommen är producerad, bearbetad och beredd inom särskilda geografiska områden och med en för området karaktäristisk metod. Precis som för parmesan eller champagne. 

Världens minsta laxfisk, siklöjan, lever i stim i sötvatten och förekommer också allmänt i Bottenviken i Norrbottens skärgård. Där präglas vattnet av den ständiga sötvattentillförseln från de stora älvarnas utlopp, något som gör området till ett av världens sötaste havsvattenområden. Sötvattenflödet ger ett klart, rent och mineralrikt vatten, och ger perfekta förhållanden för siklöjans lek.

Traditionen att fiska siklöja längs med Norrbottens skärgård sträcker sig tillbaka ända till 1500-talet. För att hålla traditionen levande måste fisket bedrivas på ett hållbart vis. Fiskeperioden begränsas därför till blott fem veckor per år, från 20 september till slutet av oktober. Endast ett visst antal licenser utfärdas, och fisket får därutöver bara ske i några väl avgränsade fjärdar. Allt för att försäkra att siklöjans bestånd fortsätter att vara livskraftigt, och att fångsten sker på ett sätt som är skonsamt mot den unika havsmiljön. Priset på Kalix löjrom har till följd av detta ökat genom åren. Kalix Löjrom är idag en exklusiv delikatess. 

Fisket är något som engagerar en stor del av befolkningen längs med Norrbottens kustbyar. Varje familj har utvecklat sina egna metoder för beredning av löjrom. Eftersom tiden är knapp är aktiviteten intensiv under höstens fiskeperiod, både för dem till sjöss och för dem som tar om hand om löjorna på land. Rommens kvalitet blir också bättre ju kortare tid som löper från fångst till färdig vara. 

Honlöjorna sorteras ut, och sedan sker klämningen där rommen försiktigt avlägsnas. Varje honlöja väger cirka 25 gram och hennes rom väger sällan mer än fem gram. Den kritiska delen i processen är när rommen ska sköljas och rengöras utan att romkornen skadas. Till sist torkas och saltas löjrommen innan den portionsförpackas och fryses ner. Den enda tillsatsen är 4% salt. 

Även hanarna tas om hand och förpackas som matfisk.

arrow-up-short
Produkten tillagd Något gick fel: